CASE

OPTINOVA

Det åländska företaget Optinova Group grundades 1971 och är ett av världens äldsta extruderingsföretag. Företaget är inne i en intensiv tillväxtfas och har mer än 600 anställa och extruderingsanläggningar i tre länder. Investeringar i utökade produktionsytor kombineras med innovativa materialsatsningar. En sådan är utnyttjandet av termoplasten PEEKs unika egenskaper.

”Mape Plastics är en viktig kunskapsbank för oss. Vi är inte experter på PEEK. Det är Mape Plastics och det är både en trygghet och en drivkraft i vår satsning på nya applikationsområden”.

– Oliver Komp, Vice President Business Line Industrial

En framgångsrik win-win relation

Det åländska företaget Optinova Group grundades 1971 och är därmed ett av världens äldsta extruderingsföretag. Från att ha varit en mindre tillverkare har Optinova på drygt femtio år vuxit till att vara en mycket respekterad medlem av den globala extruderingsindustrin. Företaget har två affärsområden, Medical Tubing & Industrial Tubing. Expansions- och investeringstakten är hög. Optinova har idag mer än 600 anställda, fyra certifierade extruderingsanläggningar i tre länder, sex försäljningskontor och ett globalt nätverk av säljpartners och distributörer.

När Optinova startade hade företaget en mindre extruderingsanläggning på Åland. Sedan dess har mycket hänt. År 2015 förvärvades företaget Scantube och det ursprungliga affärsområde Medical Tubing kompletterades med ett nytt, Industrial Tubing. Sedan dess har Optinova expanderat kraftigt och företaget har inga planer på att dra ner på tempot. För 2024 är planerna att utöka produktionsytorna ytterligare både på Åland och i Thailand.

Ser en stor marknadspotential

Optinova har under flera år haft en stark utveckling inom affärsområdet Medical Tubing. De medicinska slangarna används i en mängd olika applikationer inom sjukvården. Det handlar om högteknologiska komponenter som tillverkas med mycket höga krav på kvalitet, precision och hygien.

För affärsområdet Industrial Tubing ligger fokus på att kombinera unika fluorpolymeregenskaper med avancerade produktionsprocesser och tillverka högkvalitativa, anpassningsbara slang- och rörlösningar för en mängd olika industriella tillämpningar. Precis som inom Medical är kundkraven tuffa när det gäller kvalitet och precision. Produkterna ska klara av att hantera vätska och gas i mycket krävande miljöer och exempel på applikationsområden är inom energisektorn, livsmedels- och kemiindustrin samt i många olika elektroniktillämpningar.

Oliver Komp är vice president på Optinova Group och ansvarig för affärsområdet Industrial. Han tvekar inte när det gäller de framtidsmål som satts upp.

Optinovas styrka är att vi har två ben. Vår bredd är unik och under några år har vi haft en mycket stark utveckling inom Medical. Här räknas vi idag som ett av de främsta företagen i världen. Vi ser också en mycket stor marknadspotential för Industrial. Våra kunder är större globala industrikoncerner med vilka vi bygger upp nära och långsiktiga relationer. Målet är att växa tillsammans med dessa kunder och ge dom möjlighet att växa tillsammans med oss. Det gör vi genom att ha givande win-win relationer”, säger Oliver Komp.

Optinova

Ville utnyttja PEEK:s unika egenskaper

Industrials roll blir ofta att hjälpa kunderna hitta nya och bättre lösningar. Det kräver ett innovativt utnyttjande av olika termoplasters egenskaper. Ett exempel är när några kunder bad Optinova börja tillverka rör av termoplasten PEEK (Polyetereterketon).

PEEK har unika egenskaper och när vi för några år sedan började utveckla PEEK-rör var det viktigt för oss att hitta en distributör av PEEK med kompetens och resurser att stötta oss i vår satsning. Vår fokus är att hålla hög kvalitet i alla steg i inom produktion,  product och service. Detta inkluderar också våra leverantörer. Det var så samarbetet med Mape Plastics inleddes”, fortsätter Oliver.

Per Waldenström är Technical Director på Mape Plastics. Det kan vara lätt att tro att PEEK är ett ungt material, men Per ger en annan bild.

Det var faktiskt med PEEK vi startade verksamheten för drygt tjugo år sedan. Vi har därför en både bred och djup materialkunskap och det är spännande att få vara en nära partner till Optinova och Industrial i den satsning man nu gör. PEEK är ett häftigt material med egenskaper som gör att det får en allt bredare användning. Det är samtidigt den mest exklusiva termoplasten och den enda som kan uppnå mekaniska egenskaper vid temperaturer på över 300 C. PEEK används redan inom exempelvis flyg- och bilindustrin, energiområdet och elektronikindustrin. Industrial har verkligen kämpat för att få till ett bra koncept baserat på PEEK och jag är övertygad om att man kommer att bygga upp en stark marknadsposition internationellt”, säger Per

Mape Plastics en viktig kunskapsbank

Oliver Komp ser mycket positivt på framtiden. Både för Optinova Group som företag och PEEK som material. Efter ett par års intensivt utvecklingsarbete och samarbete med Mape Plastics skedde lanseringen av de första PEEK-rören på en mässa 2022. Reaktionen blev mycket positiv och inte minst från sjukvårdssektorn där PEEK kan ersätta titan som material. Optinova har fortsatt utvecklingsarbetet och kan idag producera PEEK-rör med en innerdiameter så liten som 0,10 mm för applikationer med höga tryck och temperaturer.

Vår utmaning idag är närmast att hitta vägar för att allokera våra resurser på ett optimalt sätt. Det finns så oändligt många spännande applikationsområden för PEEK. Som ett exempel kan jag ta flygindustrin. Om ett par år tror jag att vi brutit in på det segmentet när flygplanstillverkarna strävar efter att reducera flygplanens vikt för att optimera bränsleekonomin. Här vill vi hjälpa industrin att hitta bra lösningar, och för att lyckas behöver vi hjälp från Mape Plastics. Samarbetet är en win-win relation som fungerar mycket bra. Medarbetarna på företaget är en viktig kunskapsbank för oss. Den nya materialkunskap vi har fått genom Mape Plastics har blir något av en nyckel som låser upp nya marknader”, avslutar Oliver Komp.

UPPTÄCK OPTINOVA

Visste du att Optinova är en av världens äldsta extruderingsföretag? Sedan starten 1971 har de gjort en imponerande resa. Läs mer på Optinova.com

VAD ÄR DIN UTMANING?

Låt oss hjälpa dig med materialval, teknisk konsultation och distribution.

Mape Plastics har över 20 års erfarenhet. Let’s talk plastics!