Case: Optinova

23 lokakuun, 2023
CASE

OPTINOVA

Ahvenanmaalainen Optinova Group perustettiin vuonna 1971, ja se on yksi maailman vanhimmista ekstruusioyrityksistä. Yritys on voimakkaassa kasvuvaiheessa, ja sillä on yli 600 työntekijää sekä suulakepuristamoja kolmessa maassa. Yritys investoi sekä tuotantotilojen laajentamiseen että innovatiivisiin materiaaleihin. Yksi esimerkki on termoplastisen PEEK-materiaalin ainutlaatuisten ominaisuuksien hyödyntäminen.

”Mape Plastics on meille tärkeä tietopankki. Emme ole PEEK-materiaalin asiantuntijoita. Sitä on Mape Plastics. Se tuo turvallisuutta ja on liikkeellepaneva voima investoinneissamme uusille käyttöalueille.”

– Oliver Komp, Vice President Business Line Industrial

Menestyksekäs win-win-suhde

Ahvenanmaalainen Optinova Group perustettiin vuonna 1971, joten se on yksi maailman vanhimmista ekstruusioyrityksistä. Optinova on kasvanut reilussa viidessäkymmenessä vuodessa pienestä valmistajasta arvostetuksi maailmanlaajuiseksi suulakepuristusteollisuuden toimijaksi. Yhtiöllä on kaksi liiketoiminta-aluetta Medical Tubing ja Industrial Tubing. Laajentumis- ja investointivauhti on kova. Optinovalla on nykyään yli 600 työntekijää, neljä sertifioitua suulakepuristamoa kolmessa maassa, kuusi myyntikonttoria ja maailmanlaajuinen myyntikumppanien ja jakelijoiden verkosto.

Optinovalla oli pieni suulakepuristamo Ahvenanmaalla, kun yritys aloitti toimintansa. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Vuonna 2015 se osti Scantube-yrityksen, ja täydensi alkuperäistä Medical Tubing -liiketoiminta-aluetta uudella Industrial Tubing -liiketoiminta-alueella. Sen jälkeen Optinova on laajentunut huomattavasti, eikä yhtiöllä ole suunnitelmia hidastaa vauhtia. Vuoden 2024 suunnitelmissa on laajentaa tuotantotiloja edelleen sekä Ahvenanmaalla että Thaimaassa.

Suuri markkinapotentiaali näkyvissä

Optinova on jo useiden vuosien ajan kehittynyt voimakkaasti Medical Tubing -liiketoiminta-alueella. Lääketieteellisillä letkuilla on monia erilaisia käyttötarkoituksia terveydenhuollossa. Kyse on korkean teknologian komponenteista, joiden valmistuksessa on erittäin korkeat laatu-, tarkkuus- ja hygieniavaatimukset.

Industrial Tubing -liiketoiminta-alueella keskitytään fluoropolymeerien ainutlaatuisten ominaisuuksien yhdistämiseen kehittyneisiin tuotantoprosesseihin ja korkealaatuisten, mukautuvien letku- ja putkiratkaisujen valmistamiseen erilaisiin teollisiin käyttötarkoituksiin. Aivan kuten lääketieteen alalla, asiakkaiden vaatimukset ovat tiukat laadun ja tarkkuuden suhteen. Tuotteiden on kyettävä käsittelemään nesteitä ja kaasuja erittäin vaativissa ympäristöissä, ja esimerkkejä käyttöalueista ovat energiasektori, elintarvike- ja kemianteollisuus sekä monet erilaiset elektroniikkasovellukset.

Oliver Komp on Optinova Groupin Vice President ja vastaa Industrial-liiketoiminta-alueesta. Hän ei epäröi, kun on kyse asetetuista tulevaisuuden tavoitteista.

Optinovan vahvuus on se, että meillä on kaksi peruspilaria. Kattavuutemme on ainutlaatuinen, ja jo muutaman vuoden ajan olemme kehittyneet erittäin voimakkaasti Medical-liiketoiminta-alueella. Nykyään meidät lasketaan sillä alalla yhdeksi maailman johtavista yrityksistä. Näemme myös erittäin suuren markkinapotentiaalin Industrial-liiketoiminta-alueella. Asiakkaitamme ovat suuret maailmanlaajuiset teollisuuskonsernit, joiden kanssa solmimme läheiset ja pitkäaikaiset suhteet. Tavoitteena on kasvaa yhdessä näiden asiakkaiden kanssa ja antaa heille mahdollisuus kasvaa yhdessä meidän kanssamme. Teemme tämän luomalla palkitsevia win-win-suhteita”, Oliver Komp sanoo.

Optinova

Haluamme hyödyntää termoplastisen PEEK-materiaalin ainutlaatuisia ominaisuuksia

Industrial-liiketoiminta-alue auttaa usein asiakkaita löytämään uusia ja parempia ratkaisuja. Tämä edellyttää eri kestomuovien ominaisuuksien innovatiivista hyödyntämistä. Esimerkkinä voidaan mainita asiakkaat, jotka pyysivät Optinovaa aloittamaan putkien valmistuksen termoplastisesta PEEK-materiaalista (polyeetterieetteriketoni).

PEEK-materiaalilla on ainutlaatuiset ominaisuudet, ja kun aloitimme PEEK-putkien kehittämisen muutama vuosi sitten, meille oli tärkeää löytää PEEK-jakelija, jolla oli asiantuntemusta ja resursseja tukea meitä pyrkimyksissämme. Keskitymme ylläpitämään korkeaa laatua kaikissa tuotannon, tuotteen ja palvelun vaiheissa. Tämä koskee myös toimittajiamme. Näin yhteistyö Mape Plasticsin kanssa alkoi”, Oliver jatkaa.

Per Waldenström on Mape Plasticsin Technical Director. Helposti ajatellaan, että PEEK on uusi materiaali, mutta Per antaa toisenlaisen kuvan.

Itse asiassa aloitimme liiketoimintamme PEEK-materiaalilla yli kaksikymmentä vuotta sitten. Meillä on siis sekä laajaa että syvällistä tietämystä materiaaleista, ja on mielenkiintoista olla Optinovan ja Industrialin läheinen kumppani niiden nyt tekemässä investoinnissa”. PEEK on hieno materiaali, jonka ominaisuuksien ansiosta sitä käytetään yhä laajemmin. Se on samalla kaikkein eksklusiivisin kestomuovi ja ainoa, joka saavuttaa mekaaniset ominaisuudet yli 300 °C:n lämpötiloissa. PEEK-kestomuovia käytetään jo esimerkiksi ilmailu- ja autoteollisuudessa, energia- ja elektroniikkateollisuudessa. Industrial-liiketoiminta-alue on todella ponnistellut saadakseen aikaan PEEK-kestomuoviin perustuvan hyvän konseptin, ja olen vakuuttunut siitä, että se saa vahvan markkina-aseman kansainvälisesti”, Per sanoo

Mape Plastics on tärkeä tietopankki

Oliver Komp suhtautuu tulevaisuuteen hyvin myönteisesti. Tämä koskee sekä Optinova Groupin että PEEK-materiaalin tulevaisuutta. Parin vuoden intensiivisen kehitystyön ja Mape Plasticsin kanssa tehdyn yhteistyön jälkeen ensimmäiset PEEK-putket lanseerattiin messuilla vuonna 2022. Reaktio oli erittäin myönteinen, eikä vähiten terveydenhuoltoalalla, jossa PEEK voi korvata titaanin materiaalina. Optinova on jatkanut kehitystyötä, ja nykyään se pystyy valmistamaan PEEK-putkia, joiden sisähalkaisija on niinkin pieni kuin 0,10 mm, ja joita voidaan käyttää korkeassa paineessa ja lämpötilassa.

Haasteenamme on lähinnä löytää keinoja resurssien optimaaliseen kohdentamiseen. PEEK-materiaalille on niin monia mielenkiintoisia käyttöalueita. Esimerkkinä voin mainita ilmailuteollisuuden. Uskon, että parin vuoden kuluttua pääsemme palvelemaan myös tätä sektoria, kun lentokonevalmistajat pyrkivät vähentämään lentokoneiden painoa polttoainetalouden optimoimiseksi. Tässä haluamme auttaa teollisuutta löytämään hyviä ratkaisuja, ja onnistuaksemme tarvitsemme Mape Plasticsin apua. Yhteistyö on win-win-suhde, joka toimii erittäin hyvin. Yrityksen työntekijät ovat tärkeä tietopankki meille. Mape Plasticsin kautta saamastamme uudesta materiaaliosaamisesta on tullut eräänlainen avain, joka avaa uusia markkinoita”, Oliver Komp toteaa lopuksi.

OPTINOVA GROUP

Tiesitkö, että Optinova on yksi maailman vanhimmista ekstruusioyrityksistä? Perustamisestaan ​​vuonna 1971 lähtien he ovat tehneet vaikuttavan matkan. Lue lisää osoitteessa Optinova.com

MIKÄ ON HAASTEESI?

AUTAMME SINUA MATERIAALIEN VALINNASSA, TEKNISESSÄ KONSULTAATIOSSA JA JAKELUSSA.

Mape Plastics on yli 20 vuoden kokemus. Let’s talk plastics!